Do’s en dont’s bij snoeien

snoeien

In de lente en zomer komt de natuur in volle bloei. Kleine boompjes beginnen te groeien en krijgen blaadjes, struiken beginnen weer te groeien, bloemen in de tuin. Hoewel dit vaak wordt beschouwd als een prachtig gezicht, kan de groei naast veel voordelen ook een aantal nadelen geven. Om deze nadelen te voorkomen, worden bomen vaak gesnoeid. Op het klusblog van Jelle Quint leest u hoe u effectief snoeit.

Redenen om te snoeien

Een belangrijke reden om bomen te snoeien is de veiligheid. Laag hangende takken kunnen in het zicht hangen en hierdoor kunnen grote ongelukken beginnen. De wind kan erg gevaarlijk zijn bij bomen. Daarom worden bomen vaak gesnoeid om meer wind door te laten. Ook voor de gezondheid van de boom is het belangrijk regelmatig de boom te snoeien. Dood hout kan verwijderd worden, samen met zieke of besmette takken. Ook de takken die langs elkaar schuren kunnen beter verwijderd worden.

Regels bij het snoeiten

Voor u begint te snoeien moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Graag nemen wij die voorwaarden met u door.

  1. Om kans op schimmels te voorkomen moet u snoeien met scherp gereedschap.
  2. Controleer goed welke takken weg moeten om de structuur van de boom of struik te behouden.
  3. Knip de oude takken van heesters zo diep mogelijk weg.
  4. Snoei net boven de plaats waar een jonge scheut naar buiten gericht is. Deze scheut zal dan verder groeien.
  5. Verwijder schurende en over elkaar groeiende takken
  6. Snoei niet tijdens vorst.
  7. Snoei niet meer dan 1/3e deel van de bladeren weg. De boom krijgt dan minder voeding en gaat verkeerd bloeien.
  8. Snijdt de takken niet te dicht bij de stam af.

Wanneer welke bomen en struiken snoeien?

Doordat de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif vroeg op gang komt met de sapstromen moet u ze voor de jaarwisseling snoeien. Deze bomen kunnen namelijk gaan bloeden aan de snijwonden. Ze kunnen echter ook gesnoeid worden als er blad op zit. Bladverliezende bomen kunt u echter goed in de winter snoeien. Doordat er in de winter geen bladeren in de weg zitten, kunt u de structuur van de takken goed zien. In het voorjaar en na de vorst kunt u het beste de heersers die na juni bloeien snoeien. Dit zijn onder andere vlinderstruiken, rozen en lavendel. Als zij voor de winter gesnoeid worden bestaat de kans dat de ingevroren takken ernstig beschadigen. In het geval van heesters die in het voorjaar bloeien, is het verstandig als u deze na de bloei snoeit. De Jasmijn moet als laatste gesnoeid worden. Als ze later worden gesnoeid, zullen er in het volgende voorjaar geen bloemen groeien.

Vormsnoeien

Snoei alle hagen en in vorm gesnoeide heesters na de langste dag van het jaar. Dan is de sterkste groei voorbij en kunt u het doen met 1 snoeibeurt per jaar. Als u snoeien niet erg vindt, kunt u natuurlijk ook op andere momenten snoeien. De voorkeur gaat dan uit naar begin mei tot september.
Contact

Voor overige vragen over het onderhouden van uw bomen en struiken, kunt u het beste contact opnemen met de hovenier bij u in de buurt. De hoveniers van Tuinwacht.nl staan voor u klaar voor tuinonderhoud en bestrating. Het hovenierbedrijf Tuinwacht is operatief in heel Nederland, er bevindt zich dus altijd een specialist bij u in de buurt. Graag willen zij u helpen met uw werkzaamheden in uw tuin en uw bomen mooi en gezond houden.