Een duurzaam warm huis in de winter

duurzaam

De winter staat weer voor de deur, en dat betekent dat de temperaturen weer flink gaan dalen. En wat is er nou lekkerder in de winter dan een warm en knus huis? Natuurlijk kun je de verwarming meteen aanzetten, maar er zijn nog meer manieren om te zorgen voor een lekker warm huis. En die zijn een stuk beter voor het milieu! Wil jij je huis duurzaam verwarmen in de winter? Lees dan deze handige tips!

Warmte-isolatie door middel van voorzetramen

Om ervoor te zorgen dat de warmte je huis niet te snel verlaat, is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Ramen zijn hierbij vaak een zwakke schakel, zeker wanneer je enkel glas hebt. Bij monumentale panden mag je de kozijnen vaak niet vervangen, daarom zijn voorzetramen hierbij de perfecte oplossing. Deze worden voor de bestaande ramen geplaatst, waardoor de kozijnen volledig in tact blijven. En toch kun je op deze manier perfecte warmte-isolatie realiseren! Er gaat veel minder warmte verloren en je huis wordt een stuk energiezuiniger. Bovendien neemt je wooncomfort toe. Doordat voorzetramen decennia lang meegaan, dragen ze op een duurzame manier bij aan de waarde van je huis.

Gordijnen

Om ervoor te zorgen dat er nog minder warmte ontsnapt via de ramen, kun je gordijnen ophangen. Kies het liefst voor dik materiaal, dit zorgt er namelijk voor dat er veel meer warme lucht in de kamer blijft. En naast het feit dat je je huis op deze manier duurzaam warm houdt, zien gordijnen er ook nog eens heel knus uit!

Vloerkleed

Niet alleen gordijnen, maar ook vloerkleden zorgen ervoor dat er meer warmte wordt vastgehouden in je huis. Ga dus lekker naar de winkel en kies een vloerkleed uit. Zo creëer je ook nog eens een gezellige sfeer in je huis. Kies bijvoorbeeld voor een dik hoogpolig vloerkleed. Als je ‘s avonds op de bank zit is het heerlijk om je voeten hierop te zetten!

Kaarsen

Ook kaarsen kunnen je huis lekker opwarmen. Ze geven nooit zoveel warmte als de verwarming, maar vooral in kleine ruimtes kun je de warmte van kaarsen zeker voelen. Bovendien ziet het er gewoon ontzettend gezellig uit! Kies bijvoorbeeld voor geurkaarsen met een lekkere winterse geur zoals appel en kaneel.

Plaids en kussens

Met zachte plaids en kussens kun je een hele gezellige sfeer creëren in je huis. Leg bijvoorbeeld een zachte vacht over je stoelen of banken en voorzie ze van kussens die gemaakt zijn van rijke, warmtehoudende stoffen. Leg ook een paar wollen, grof gebreide of fleece plaids op de bank. Hier kun je ‘s avonds lekker onder kruipen!

Goed afsluiten

Ook is het belangrijk dat je alle tochtgaten goed afsluit. Vaak voel je het vanzelf als je een plek moet dichten, omdat er hier kou naar binnen komt. En wordt een kamer niet gebruikt? Houd de deur dan dicht, zodat er geen warmte ontsnapt.