Zelf airco onderhouden

Airco onderhoud

Met het warme weer is een airco bijna niet meer weg te denken. Zeker als de zon op uw ruit schijnt, kan uw huis al snel erg heet worden. Een airco zorgt dus voor een fijn comfort. Om daarvoor te kunnen zorgen, heeft uw airco echter om de zoveel tijd een onderhoudsbeurt nodig. Gemiddeld wordt eens per jaar aangeraden.

Onderhoud

Meestal is een goed aangesloten aircosysteem onderhoudsarm. Toch wordt een jaarlijkse controle aangeraden, voor onderhoud wordt er om de 5 jaar aangeraden. U kunt ervoor kiezen om uw airco te laten onderhouden door het bedrijf dat uw airco geplaatst heeft, een ander bedrijf om hulp te vragen, of uw airco zelf te onderhouden. Zeker bij particuliere aankopen wordt er aangeraden om uw airco zelf te onderhouden. Al heeft u bij de aankoop van een airco meestal een aantal jaren garantie op het onderhoud en de montage.

Airco filters onderhouden

Er zijn drie dingen die goed onderhouden moeten worden. Zo is het belangrijk om regelmatig de filters te vervangen en schoon te maken. Bij dagelijks gebruik wordt er aangeraden ze elke maand te controleren. Om hem schoon te maken kunt u een stofzuiger gebruiken om de vuile aanslag eraf te zuigen. Mocht dit niet werken, kunt u proberen hem uit te wassen en terug te plaatsen.

Buitenkant van de airco onderhouden

Door overtollig vuil aan de buitenzijde kan uw airco minder goed werken. Hij moet meer moeite doen de koude of juist warme lucht in uw huis te blazen. Hierdoor kan de temperatuur anders aanvoelen. Een oplossing is om al het stof zachtjes van de buitenkant af te zuigen en er vervolgens met een vochtig doekje overheen te gaan. Controleer meteen op beschadigingen. Als u een beschadiging vindt, kunt u het beste een monteur bellen.

Airco bijvullen

Een airco bijvullen kan een moeilijke klus zijn. Zeker als u niet de juiste gereedschappen bij u heeft. Heel officieel mogen alleen bedrijven met die STEK-erkend zijn deze werkzaamheden uitvoeren. STEK betekend Stichting Emissiepreventie Koudetechnieken en gaat over de uitstoot van koelmiddelen zoveel mogelijk te beperken. Gemiddeld moet eens per jaar het koelmiddel worden ververst.

De verschillende soorten koelmiddelen voor airco’s

Er zijn verschillende soorten koelmiddelen. Sommige koelmiddelen zijn echter giftig of niet goed voor het milieu. Dat is ook de hoofd reden dat u zelf niet uw koelvloeistof moet gaan bijvullen of vervangen.

Soort Voorbeeld Gevolg Verboden
CFK Freon Tast de ozonlaag aan Sinds 2001
HCFK R22 Minder schadelijk, tast ozonlaag aan Sinds 2002
HFK R410A Niet schadelijk voor milieu. Ecologisch Nog in gebruik

Contact?

Wilt u uw koelvloeistof laten vervangen? Of heeft u tijdens het schoonmaken een beschadiging gevonden op uw airco? Neem dan contact op met Een vakman van Aximaref. Deze zal u graag met uw probleem helpen en u voorzien van het beste advies.